Τραβηχτή Μάνης: Ιδού η συνταγή!!

travixti manis

Η τραβηχτή Μάνης είναι ένα παραδοσιακό τηγανητό ψωμάκι από τη Λακωνία. Είναι τραγανό εξωτερικά και αφράτο εσωτερικά, ιδανικό για να το απολαύσετε γλυκό με μέλι ή αλμυρό με φέτα.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 200 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα και το τηγάνισμα
  • 40 γρ. ξηρή μαγιά (περίπου 4 φακελάκια)
  • ~300 ml νερό χλιαρό
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη ή ξύσμα πορτοκαλιού

Οδηγίες

  1. Ετοιμασία της ζύμης: Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέστε το αλάτι, την κανέλα ή το ξύσμα, τη μαγιά και ανακατέψτε καλά.
  2. Προσθήκη υγρών: Ρίξτε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Σταδιακά προσθέστε το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας απαλά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που κολλάει λίγο στα χέρια. Δεν χρειάζεται πολύ έντονο ζύμωμα.
  3. Ξεκούραση: Λαδώστε ένα άλλο βαθύ μπολ, βάλτε μέσα τη ζύμη και καλύψτε με μεμβράνη. Αφήστε τη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  4. Πλάσιμο: Λαδώστε ένα ρηχό σκεύος και τα χέρια σας. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάστε την σε περίπου 20 μπαλάκια των 70 γρ. Τοποθετήστε τα στο λαδωμένο σκεύος.
  5. Τηγάνισμα: Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίξτε αρκετό λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και ζεστάνετε το σε δυνατή φωτιά.
  6. Άνοιγμα της ζύμης: Πάρτε ένα μπαλάκι ζύμης και τραβήξτε το με τα δάχτυλά σας για να ανοίξει και να σχηματίσει ένα λεπτό οβάλ φύλλο, πάχους περίπου 2-3 χλστ.
  7. Τηγάνισμα και στράγγισμα: Τηγανίστε την τραβηχτή για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσαφίσει. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το περιττό λάδι. Επαναλάβετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.

Συμβουλές για τέλειες τραβηχτές

  • Θερμοκρασία λαδιού: Το λάδι πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό. Αν είναι πολύ ζεστό, οι τραβηχτές θα ροδίσουν γρήγορα εξωτερικά και θα παραμείνουν άψητες εσωτερικά. Αν είναι χλιαρό, θα απορροφήσουν πολύ λάδι.
  • Προσοχή στο ζύμωμα: Μην ζυμώνετε τη ζύμη πολύ ώρα. Ένα ελαφρύ, γρήγορο ζύμωμα είναι αρκετό για να πετύχετε την αφράτη υφή που θέλετε.
  • Εφόσον ζητηθεί, η τραβηχτή σερβίρεται και με καλαμάκι σουβλάκι. Βλέπε Γύθειο και Μέζαπο στο ” Porto Kokoraki” .Η τραβηχτή μαζί με τυρί και σουβλάκι ονομάζεται ” Τριπλέτα”!!

Οι τραβηχτές τρώγονται ζεστές και είναι υπέροχες με μέλι και κανέλα, ή με τυρί, όπως ξινομυζήθρα ή φέτα.

Πηγή: 9789609411547

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ