Διαμαρτυρία στη Δυτική Μάνη: Όχι στις Ανεμογεννήτριες της Volton!! Ποιές οι επιπτώσεις;

Διαμαρτυρία στη Δυτική Μάνη: Όχι στις Ανεμογεννήτριες της Volton!! Ποιές οι επιπτώσεις;

5 Ιουνίου 2025 0 By omorfimani

    Την Παρασκευή 30 Μαΐου, κάτοικοι της Δυτικής Μάνης, υποστηριζόμενοι από τον Δήμο Δυτικής Μάνης και το Δημοτικό Συμβούλιο, πραγματοποίησαν δυναμική διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα της εταιρείας Volton στην Καλαμάτα. Στόχος της κινητοποίησης ήταν η έκφραση της κάθετης αντίθεσης στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, στο πλαίσιο του έργου MORES II.

Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων φορέων επέδωσε επιστολή στον εκτελεστικό διευθυντή της Volton, κ. Διονύσιο Τσίτο, τονίζοντας τις σοβαρές περιβαλλοντικές και πολιτιστικές επιπτώσεις του έργου. Στην επιστολή υπογραμμίζεται η παντελής έλλειψη επικοινωνίας από την πλευρά της εταιρείας με τους πολίτες και τις τοπικές αρχές, παρά το μέγεθος του προτεινόμενου βιομηχανικού έργου.

Οι βασικές ανησυχίες που εκφράστηκαν περιλαμβάνουν την καταστροφή αρχαιολογικών χώρων, την αλλοίωση του τοπίου του Ταΰγετου και της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις στον πεζοπορικό τουρισμό και στα βυζαντινά μνημεία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόθεση της εταιρείας να εγκαταστήσει δίκτυο υψηλής τάσης στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως εξόφθαλμα παράνομο. Επιπλέον, αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς αναφέρεται σε ανύπαρκτες επιστημονικές έρευνες.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το έργο είναι αχρείαστο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, καθώς η Πελοπόννησος είναι ήδη ενεργειακά κορεσμένη. Με 5.240 υπογραφές να έχουν συλλεχθεί, οι τοπικοί φορείς καλούν τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος να απορρίψουν άμεσα την αδειοδότηση του έργου.

Η «Συμμαχία Σώστε τα Βουνά της Μάνης» και η «Παμμανιάτικη Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Κατά των Ανεμογεννητριών στη Μάνη» διαμηνύουν πως δεν θα αποδεχτούν κανένα επιχειρηματικό σχέδιο που μετατρέπει την περιοχή τους σε βιομηχανική ζώνη, δεσμευόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε νόμιμο τρόπο για την προστασία του τόπου τους και την προώθηση ήπιας ανάπτυξης.

mani (1)

Ας δούμε και κάποιες από τις επιπτώσεις από την παρουσία των Ανεμογεννητριών:

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις (Environmental Impacts)

  1. Αλλαγή Τοπίου και Οπτική Όχληση (Landscape Alteration and Visual Impact):

    • Οι ανεμογεννήτριες, λόγω του μεγέθους τους (πύργοι και πτερύγια), είναι ορατές από μεγάλη απόσταση και μπορούν να αλλοιώσουν αισθητικά το φυσικό τοπίο, ειδικά σε παρθένες ή ιστορικές περιοχές.
    • Η κατασκευή τους συχνά απαιτεί την δημιουργία εκτεταμένου οδικού δικτύου και πλατφορμών, που επηρεάζουν περαιτέρω την φυσική μορφολογία.
    • Στη Μάνη: Αυτό είναι ένα από τα κύρια σημεία τριβής, καθώς η περιοχή φημίζεται για το ιδιαίτερο φυσικό της κάλλος, τα βουνά και τους παραδοσιακούς οικισμούς.
  2. Επιπτώσεις στην Άγρια Ζωή (Impacts on Wildlife):

    • Πουλιά και Νυχτερίδες: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι συγκρούσεις με τα πτερύγια. Ειδικά οι μεταναστευτικές διαδρομές και οι περιοχές φωλεοποίησης είναι ευάλωτες.
    • Διαταραχή Οικοτόπων: Η κατασκευή και λειτουργία μπορεί να διαταράξει ή να καταστρέψει οικοτόπους ειδών, ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές (όπως η NATURA 2000 στον Ταΰγετο).
    • Θόρυβος: Ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία και τη συμπεριφορά ορισμένων ζώων.
  3. Επιπτώσεις σε Υδάτινους Πόρους και Έδαφος (Impacts on Water Resources and Soil):

    • Οι εκσκαφές για τα θεμέλια και τους δρόμους μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση του εδάφους και να επηρεάσουν την ποιότητα του νερού.
    • Η αλλαγή της υδρολογίας σε ορεινές περιοχές μπορεί να επηρεάσει πηγές και ρέματα.
  4. Επιπτώσεις στην Βλάστηση (Impacts on Vegetation):

    • Αποψίλωση δασικών ή θαμνωδών εκτάσεων για την εγκατάσταση και τους δρόμους.
    • Κίνδυνος πυρκαγιών κατά την κατασκευή ή από τεχνικά προβλήματα.

Κοινωνικές Επιπτώσεις (Social Impacts)

  1. Όχληση Κοινοτήτων (Community Annoyance):

    • Θόρυβος: Αν και ο θόρυβος των σύγχρονων ανεμογεννητριών έχει μειωθεί, μπορεί να είναι ενοχλητικός για κοντινούς οικισμούς, ειδικά τη νύχτα ή σε συγκεκριμένες συνθήκες ανέμου.
    • Σκίαση (Shadow Flicker): Το φαινόμενο της σκίασης που προκαλείται από τα περιστρεφόμενα πτερύγια μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους κατοίκους.
    • Αλλαγή Ποιότητας Ζωής: Η βιομηχανοποίηση του τοπίου μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση του «ανήκειν» και την ευημερία των κατοίκων.
  2. Επιπτώσεις στον Τουρισμό (Impacts on Tourism):

    • Σε περιοχές που βασίζονται στον φυσιολατρικό, πεζοπορικό ή πολιτιστικό τουρισμό, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα.
    • Στη Μάνη: Αυτό είναι κρίσιμο, καθώς ο τουρισμός βασίζεται στην παρθένα φύση, την ιστορία και την αυθεντικότητα της περιοχής. Η αλλοίωση του τοπίου μπορεί να πλήξει το τουριστικό προϊόν.
  3. Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Cultural Heritage Management):

    • Άμεση καταστροφή αρχαιολογικών χώρων ή ζωνών προστασίας τους.
    • Οπτική υποβάθμιση ιστορικών μνημείων και παραδοσιακών οικισμών (όπως ο Μυστράς ή οι πύργοι της Μάνης).
  4. Διαίρεση Κοινοτήτων (Community Division):

    • Τα μεγάλα έργα συχνά διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και αυτών που αντιστέκονται.

Οικονομικές Επιπτώσεις (Economic Impacts)

  1. Οφέλη (Benefits):

    • Επενδύσεις και Θέσεις Εργασίας (βραχυπρόθεσμα): Κατά την κατασκευή, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και επενδύσεις.
    • Έσοδα για Τοπικές Κοινωνίες: Ορισμένα έργα προβλέπουν ανταποδοτικά τέλη ή έσοδα για τους δήμους από την παραγωγή ενέργειας.
    • Ενεργειακή Ανεξαρτησία: Συμβολή στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.
  2. Αρνητικές Επιπτώσεις (Negative Impacts):

    • Μείωση Τουριστικών Εσόδων: Εάν η οπτική όχληση και η αλλοίωση του τοπίου αποτρέψουν τους τουρίστες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τοπικών εσόδων και των θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο.
    • Αξία Ακινήτων: Υπάρχουν ανησυχίες ότι η εγγύτητα σε αιολικά πάρκα μπορεί να μειώσει την αξία των ακινήτων.
    • Καταστροφή Υποδομών: Η κατασκευή βαρέων οχημάτων μπορεί να φθείρει το υπάρχον οδικό δίκτυο.